Inleiding

Als je goed naar leerlingen kijkt, dan zie je dat alle leerlingen talenten hebben. Het verschilt over welke talenten een leerling beschikt en in welke mate. Leerlingen zijn van nature nieuwsgierig en geïnteresseerd in de wereld om hen heen.

Toch zijn deze talenten niet altijd zichtbaar, zelfs niet bij (hoog)begaafde leerlingen. Soms is ook de nieuwsgierigheid en verwondering niet (meer) zichtbaar.

Wanneer talenten niet op de juiste wijze gestimuleerd worden, komen leerlingen onvoldoende tot écht leren. Hierdoor kunnen zij niet ontdekken of laten zien wat tot hun mogelijkheden behoort. Ze leren niet om zichzelf uit te dagen. Een deel van deze leerlingen raakt de wil om te leren kwijt. Zij zullen dan hun eigen grenzen niet meer willen of durven verleggen. Dit proces kan in gang gezet zijn ruim voordat leerlingen op het voortgezet onderwijs starten. Er zijn ook leerlingen die wél goed presteren, maar niet hebben geleerd te leren.

In het onderwijs gaat het om de bevordering van leren en het ontwikkelen van talenten, zodat alle leerlingen optimaal tot bloei kunnen komen. Deze uitdaging kun je samen met jouw talentvolle leerlingen aangaan!